Srbija i Beograd, sa svojom bogatom istorijom i kulturnim nasleđem, predstavljaju nezaobilaznu stanicu za sve ljubitelje ovakvog sadržaja na putovanjima. Naš glavni grad je dom velikog broja muzeja i čuvar vrhunskih zbirki koje kriju neprocenjivo blago i zaostavštinu brojnih domaćih i stranih stvaralaca u oblasti kulture. Mi Vam izdvajamo 7 najboljih muzeja u Beogradu.

Da biste obišli ovih 7 muzeja u Beogradu treba vam nekoliko dana ako želite da budete temeljni i da na miru i polako sve razgledate. Pripremite se na višesatno razgledanje i uživanje u delima iz različitih epoha, obavezno razgledajte zbirke u pratnji kustosa i neka se vaša radoznalost probudi uz nezapamćene kolorite koji će promicati pred vašim očima.

Trudićemo se da pokrijemo sve teme u ovom postu – od nauke i umetnosti (klasične, nacionalne i moderne) sve do istorije.
Ako se umorite, svratite u neki od prelepih kafića u Beogradu

Šetnja kroz centar grada

1. Narodni muzej

Nacionalni muzej Srbije, sa izložbenim prostorom od oko 5000 m2 i oko 3000 izloženih artefakata, predstavlja najveću i najvredniju zbirku umetnosti pre svega srpskih a zatim i drugih stvaralaca sa svih strana sveta. Nova stalna postavka, na Trgu republike otvorena je na Vidovdan 2018. godine i obuhvata dugačak hronološki opseg – od paleolita pa sve do umetnosti 20.veka, na čak tri sprata ovog reprezentativnog zdanja.

Beograđani i njihovi gosti su dugo čekali da se završi renoviranje ovog muzejskog zdanja, ali sada konačno svi turisti mogu uživati u bogatoj postavci i šetnji kroz muzej uz odlična objašnjenja veoma stručnih i posvećenih kustosa. Ne računajte da ćete izaći za manje od 4 sata, a muzej možete posetiti od utorka do nedelje, kada je i jedini besplatan dan za ulazak u Narodni muzej. Cena ulaznice je od 300 rsd.

2. Istorijski muzej Srbije

Istorijski muzej Srbije je najvažnija referentna ustanova, koja čuva materijalna svedočanstva iz bogate istorije Srbije i posetiocima prikazuje najvrednije predmete srpske nacionalne baštine. U toku svog postojanja dugom više od pola veka, Istorijski muzej na Trgu Nikole Pašića, je organizovao brojne značajne izložbe, kako u zemlji, tako i u inostranstvu – Evropi i SAD-u.

Među najznačajnijim izložbama se izdvajaju one o dinastijama Obrenović i Karađorđević, obnovi srpske državnosti nakon Prvog srpskog ustanka, Mihajlu Pupinu i aktuelna izložba o kraju Velikog rata, koju možete posetiti do polovine novembra.

Poslednjih nekoliko godina, muzej radi na modernizaciji i korišćenju sofisticiranih tehnologija za prikazivanje sadržaja i povećanja interaktivnosti između posetilaca i izloženih predmeta. Ove novine doprinose većoj posećenosti izložbama i mnogo većem interesovanju turista i domaćih posetilaca jer izložbe nisu više niz nabrajanja istorijskih podataka već su prilagođene novim vremenima i tehnologijama.

3. Etnografski muzej

Etnografski muzej je jedan od najstarijih muzeja na Balkanskom poluostrvu i nedavno je proslavio jedan vek postojanja. Nezaobilazna je stanica na muzejskoj mapi grada Beograda i sa pravom ga možemo nazvati čuvarem neprocenjivog blaga tradicionalne kulture. Smešten je u zgradi na Studentskom trgu, koja svojim izgledom očarava i vredno je arhitektonsko blago sama po sebi.

U ovom muzeju se možete detaljno upoznati sa načinom života Srba kroz vekove na svim prostorima na kojima su živeli. Narodne nošnje bogatog kolorita će vam ostati u sećanju, baš kao i unutrašnjost nekadašnjih srpskih domaćinstava ali i prikaz kako je nekada izgledala proslava pojedinih verskih praznika kao što su Božić i Uskrs.

4. Dom Jevrema Grujića

Dom Jevrema Grujića ubrajamo u 7 najboljih muzeja u Beogradu, jer je prvi privatni muzej u Srbiji i njegovo postojanje dugujemo naslednicima Jevrema Grujića, koji su uz veliki trud uspeli da svoju ideju pretoče u ovu muzejsku instituciju, koja je počela sa radom 2015. godine. Kuću u Svetogorskoj ulici, u kojoj se nalazi Dom Jevrema Grujića , podigao je poznati i istaknuti srpski državnik i diplomata Jevrem Grujić. Ona je podignuta u stilu neobaroka i neorenesanse i sama njena spoljšnjost će vam privući pažnju i poželećete da uđete unutra i saznate sve o istoriji jedne značajne porodice za srpsko društvo i kulturu.

U ovoj kući su se tokom 19. i 20. veka organizovali gradski balovi, na kojima se okupljala društvena elita Srbije ali i skupovi diplomata i političara na kojima se krojila sudbina mlade srpske države. Nešto kasnije, tačnije 1967. u podrumu ove kuće otvorena je i prva diskoteka na Balkanu, koja je bila nezaobilazno mesto za provod tadašnjih holivudskih zvezda – Omara Šarifa i Alena Delona.

U srcu Vračara Tesla vas čeka

5. Muzej Nikole Tesle

Muzej posvećen jednom od najpoznatijih predstavnika srpskog naroda, velikom svetskom naučniku i čoveku zbog koga danas imamo većinu izuma koje svakodnevno koristimo i bez kojih ne možemo, Nikoli Tesli. Ovaj muzej u Krunskoj ulici na Vračaru privlači svakodnevno veliki broj turista i poštovaoca Nikole Tesle, koji žele da saznaju nešto više o njegovom životu i najvažnijim izumima koje je ostavio čovečanstvu.

U Muzeju Nikole Tesle, možete videti originalne nacrte nekih od najvažnijih Teslinih pronalazaka, kao i preko 160.000 originalnih dokumenata i preko 1200 istorijsko-tehničkih eksponata. Takođe urna sa posmrtnim ostacima Nikole Tesle se nalazi u ovom muzeju, što ga čini posebnim mestom i na neki način pravim hramom nauke i tehnike, za sve one kojima je Tesla uzor i inspiracija. Cifra od 135. 000 posetilaca godišnje, govori o značaju ovog muzeja za srpsku prestonicu ali i o zainteresovanosti turista za lik i delo Nikole Tesle.

Na Novobeogradskoj strani grada samo moderno

6. Muzej savremene umetnosti

Definitivno spada u 7 najboljih muzeja u Beogradu. Zgrada na Ušću, koja je ponovo otvorena posle opsežne rekonstrukcije 2017. godine, predstavlja arhitektonsko iskustvo sama za sebe, već kada mu krenete u susret dok se šetate parkom u njegovoj neposednoj blizini. Uživaćete dok šetate hodnicima ove neobične građevine, čija zbirka sadrži više od 35000 umetničkih dela a predstavlja period umetnosti 20. veka.

Muzej savremen umetnosti, na čak 5 nivoa nudi vam nesvakidašnji svet moderne umtnosti prikazan na platnima, skulpturama ali i živim konceptualnim izložbama i performansima koji pokazuju umetnost 20. veka u najboljem svetlu. U septembru nas očekuje retrospektivna izložba Marine Abramović, jedne od najvećih umetnica našeg doba i ovo je ujedno najbolja prilika da se upoznate izbliza sa njenim radom i makar na trenutak budete blizu njene genijalne buntovničke ideje i umetnosti.

Na Senjaku nostalgija na neke prošle dane

7. Muzej Jugoslavije

Kažu da je ovo najposećeniji muzej u Beogradu. Iako se cifre svakog dana menjaju i svakako je konkurencija oštra, ne čudi nas što je Muzej Jugoslavije u samom vrhu najposećenijih muzeja u našoj zemlji.

U ovom muzeju ćete videti kako izgleda moderna interpretacija nekih davnih vremena, za neke boljih, što ovo mesto čini obaveznom stanicom za posetu svih jugonostalgičara ali i svih onih koji žele da saznaju nešto više o nastanku i razvitku nekadašnje Jugoslavije. Kultura sećanja na jugoslovensku ideju čuva se u ovom muzeju. Inovativnim pristupom, muzej uspeva da ponudi posetiocima pristup jedinstvenim zbirkama i svedočanstvima o Joguslaviji kroz izlagačke, edukativne i interaktivne programe.