Ukoliko želite da upoznate dušu jednog grada i mentalitet njegovih ljudi, nema boljeg mesta za to od pijaca. Sigurni smo da bi se sa ovom konstatacijom složio i najpoznatiji beogradski pisac i neumorni hroničar dešavanja u našem glavnom gradu – Momo Kapor. On je kao i mnogi pisci voleo da se prošeta do Kalenić pijace, u potrazi za inspiracijom ili jednostavno samo da bi posmatrao ljude i zapisivao njihove priče. Ima li boljeg načina da osetite puls grada? Možda ćete vi i pronaći, ali nama je ovaj omiljeni.

Na pijacama ćete sresti sve slojeve društva i baš zato je ovo najinteresantniji način da upoznate Beograd. Dok šetate između tezgi, bićete u prilici da razgovarate sa poljoprivrednicima iz okoline Beograda ali i sa profesorima beogradskog univerziteta. Poslednjih godina na beogradskim pijacama možete sresti i sve veći broj mladih ljudi. Pijace su postale omiljeno mesto susreta za veliki broj njih a posebno im se obraduju svi urbani gradski hipsteri, koji svakog vikenda odlaze na najpoznatije beogradske pijace, u potrazi za sastojcima za svoje najbolje vikend specijalitete.

Zasmejaće vas kreativni slogani kojima prodavci privlače mušterije, a sve to kako bi oni baš kod njih kupili najukusnije voće i povrće. No, nemojte zaboraviti da probate još neke poslastice na koje možete naići na pijaci – od domaćih čvaraka, preko ajvara i kajmaka pa sve do sušenih kolenica i kiselog kupusa.

U torbe i kofere ne možete spakovati jedinstveno iskustvo posete pijacama u jesen, kada sva čula uživaju u bojama, mirisima i ukusima ali možete poneti po neki suvenir da vas podseća na omiljenu beogradsku pijacu.

U nastavku sa vama delimo 5 najboljih pijaca u Beogradu po našem izboru.

#1 Kalenić

Za mnoge najpopularnija pijaca u Beogradu, locirana u samom srcu gradu, na Vračaru – predstavlja šarenolikost i raznovrsnost glavnog grada u svojoj svojoj veličini. Svet za sebe u okviru ove beogradske opštine, nudi široku ponudu hrane (od voća, povrća, mesa, sireva itd.) cveća ali i jedan zaseban deo ovog malog carstva, koji je namenjen antikvitetima i polovnoj robi.

Na popularnom ‘Kalencu’ kako ga Beograđani od milošte zovu, možete naći sve a kada to kažemo zaista ne preterujemo, već vas izazivamo da sami dođete i proverite da li smo u pravu. Uživaćete dok budete koračali njegovom starinskom kaldrmom i dok se budete provlačili između tezgi.

Dok se budete šetali pijacom potrudite se da kupite sebi buket cveća, napavite nekoliko fotografija za instagram koje će oduševiti vaše prijatelje, porazgovarajte sa ljubaznim prodavcima i probajte da ponesete makar jednu nezaboravnu anegdotu sa Kalenića sa sobom.

#2 Bajloni

U blizini beogradske boemske četvrti Skadarlije, po kojoj je kasnije i dobila ime, ovo je jedno od retkih mesta u popularnom beogradskom kraju Dorćol, koje je zadržalo svoj duh i autentičnost. Iako je pijaca zvanično promenila ime, nikada nećete čuti od Beograđana da je zovu Skadarlija, već će se držati starog imena, koje je ova pijaca nosila po svom osnivaču Čehu – Ignjatu Bajloniju, vlasniku pivare ‚BIP‘.

Što se tiče ponude na Bajloniju, ona je takođe vrlo šarenolika pa dok šetate između tezgi sa paradajzom, kruškama i jabukama, možete naići i na po neki vintage komad nakita ili šešir, koji će tu viriti i pokušati da vam privuče pažnju. Mačke su nekako posebno šarmantan detalj ove pijace, jer ima puno i vrlo su druželjubive pa se potrudite da im posvetite malo pažnje dok se provlačite između tezgi.

I sama okolina oko Bajlonija je jednako zanimljiva kao i pijaca pa se potrudite da zavirite u stare prodavnice i lokale, koje u sebi nose duh starog Beograda i autentičnost iz nekog drugog doba.

#3 Zeleni Venac

Najbliža pijaca našem hostelu, za svega 15 minuta lagane šetnje, možete stići do nje. Smeštena u centru dešavanja, blizu mnogih autobuskih stajališta i glavne beogradske autobuske stanice, uvek je bila mesto susreta i važno gradsko čvorište.

Zeleni Venac je najstarija pijaca u Beogradu, koju na tom mestu postoji nešto više od 170 godina i kao takvu, vredi je posetiti ne samo kao kulturno-istorijski spomenik već i zbog njene arhitekture, koja je veoma fotogenična. Pre više od 10 godina je renovirana i sada njenu funkcionalnost prati i uređena zona za prodavce i njihove proizvode, što je čini jednom od najmodernijih pijaca na Balkanu.

#4 Zemun

Ukoliko izdvojite nekoliko dana za posetu Beogradu, potrudite se da jedan od tih dana započnete na pijaci u Zemunu a onda možete nastaviti i u šetnju po ovom beogradskom kraju uz obavezan ručak u restoranu Šaran na Keju.

Ono po čemu je ova pijaca najpoznatija je deo na kome se prodaje sveže upecana riba sa beogradskih reka i ponuda je toliko raznolika da se može pronaći svašta i zadovoljiti i najizbirljiviji kupci. Pored ribe, sigurni smo da ćete uživati i u pričama zemunskih alasa, koji uvek imaju po neku zanimljivu anegdotu da podele sa vama.

Na kraju, ne želite da propustite ponudu buvlje pijace (polovna stvari), gde možete pronaći neke veoma zanimljive predmete još iz stare Jugoslavije, kao što su na primer: gramofonske ploče, vojne uniforme i ordenje ali i predivan izbor starog posuđa i escajga.

#5 Đeram

Malo dalje od centra grada, na beogradskoj opštini Zvezdara, krije se ova pijaca ušuškana između niza zgrada i oivičena jednom od najvećih ulica u Beogradu – Bulevarom kralja Aleksandra. Ova predratna pijaca, koja je uvek važila za lepo uređenu, nedavno je renovirana i kupcima sada nudi moderan koncept i uređenu unutrašnjost, koja u osnovi ipak čuva stari šmek samo u novom i lepšem ruhu.

U okviru pijace se nalazi nekoliko starih mesara i prodavnica sa dugogodišnjom tradicijom, koje nude proizvode sa višedecenijskom recepturom. Ukoliko želite da probate kako su se nekada pravili čvarci ili dimila slanina i svinjska plećka – na pravom ste mestu.

Ne propustite da je obiđete od početka do kraja, jer ne zauzima veliki prostor a upravo će vas njena ušuškana unutrašnjost očarati i privući. Standardno dobra ponuda domaćeg voća i povrća, koje uglavnom stiže iz Valjeva, Srema ili Ljiga, biće prilika da probate sveže, kao iz voćnjaka ubranu jabuku ili šljivu.