Beograd vas sigurno neće razočarati kada su mesta za najlepšu fotografiju u pitanju. Naš glavni grad je i te kako dobro shvatio i prigrlio trend ‘instagramičnih’ fotografija pa su određena mesta u gradu sada već dobro poznata turistima i glavna su atrakcija za beleženje nezaboravnih trenutaka.

Pre nego što se odlučite da posetite Beograd, potražite najpopularnije heštegove na Instagramu koji su vezani za naš glavni grad, kao što su ‘ig_belgrade’ ‘bestofbelgrade’ ‘belgradephoto’ gde ćete sigurni smo pronaći inspiraciju za mesta na kojima možete napraviti najzanimljivije fotografije.

Obavezno uključite svoju kreativnost na maksimum, osmislite u kojoj pozi ćete zabeležiti sebe kako stojite kraj najpopularnijih znamenitosti, restorana, kafića ili muzeja. Pogledajte vremensku prognozu i pripremite se za sve uslove. Čak i kišno jesenje jutro u Beogradu može biti odlična pozadina za fotografisanje ali ako imate sreće da bude topao septembarski dan, onda su vam mogućnosti neograničene a lajkovi na vašem Instagramu će samo pristizati.

Pored kreativnosti i lepog vremena, nije loše ni da obratite pažnju na stajling. Pokažite se u najboljem svetlu i obucite omiljenu kombinaciju. Zar to nije savršen recept za jednu fotografiju sa mnogo lajkova? Dobra lokacija, zlatni sat kada sunce pada tako da vam ni jedan filter ne treba i vi u omiljenoj haljini. Tako nastaju najlepše fotografije Beograda i najlepše uspomene sa putovanja.

Neka mesta su jednostavno popularnija od drugih i ka njima svi hrle, dok ima i onih koji vole da istraže manje poznata mesta i na njima naprave fotografije za kojima će svi uzdisati i pitati se: A gde je ovo fotkano? U nastavku sa vama delimo neka ultra popularna i neka manje poznata mesta u Beogradu na kojima ćete uživati u fotografisanju.

TOP 3

Trg Republike

Nedavno rekonstruisan, trg je potpuno promenio svoj izgled i sada je dobio formu širokog i otvorenog prostora kao u svim većim svetskim metropolama. Krase ga i uokviruju prepoznatnjivi simboli gradaspomenik knezu Mihailu, Narodno pozorište i Narodni muzej. Ukoliko ga fotografišete iz Kolarčeve ulice, dobićete najbolji kadar, u koji staju sva tri pomenuta simbola. Zauvek najvažnije mesto okupljanja Beograđana, sada je dobilo novi izgled i verovatno će u narednom periodu biti najpopularnije mesto za fotografisanje. Požurite i vi do Beograda i obavezno rezervišite mesto u našem hostelu.

Hotel Moskva i Terazije

Druga najvažnija tačka susreta u gradu, odmah nakon Trga Republike. Ovde se svakodnevno sureće veliki broj ljudi baš kao što su nekad u ovom hotelu boravile mnoge poznate ličnosti iz sveta umetnosti, politike i sporta. Hotelski specijalitet ‘Moskva torta’ je poezija ukusa koju ćete obožavati a biće i odličan dodatak vašoj Instagram galeriji. Ovo remek delo arhitekture još uvek je jedna od najfotografisanijih zgrada u Beogradu. Terazije, na kojima se hotel i nalazi, jedna je od najprometnijih saobraćajnica u gradu i povezuje centar sa opštinom Vračar.

Hram Svetog Save

Najveći pravoslavni hram na Balkanu, impresionira posetioce kako svojom veličinom i istorijom tako i lepotom. Teško je ovu raskoš staviti u okvir od 1080×1080 na Instagramu, zbog čega je poziranje i fotografisanje ispred hrama jedan od najvećih izazova za sve turiste. Belina zidova hrama odličan je kontrast u odnosu na plavo nebo i preporučujemo vam da do tamo prošetate po sunčanom danu. Kada ste već tu, ne možete a da ne uđete unutra i napravite nekoliko fotografija kupole sa unutrašnje strane.

Hram Svetog Save

Za romantične

Kalemegdan

Ako govorimo o romantičnim mestima u Beogradu, nema šanse da ćete pronaći nešto romantičnije od pogleda sa Kalemegdanske tvrđave na ušće Save u Dunav. Zamislite zalazak sunca baš na ovom mestu i boje koje se prelivaju preko reka, zgrada i zelenila. Beograd vam je na dlanu sa svim svojim najvažnijim znamenitostima (Muzej savremene umetnosti, Ratno ostrvo, Novi Beograd i zgrada Ušća itd.) a vaša najdraža osoba pored vas zadivljeno posmatra ovaj spektakl.

Gardoš

Još jedan nezaboravni pogled sa visine na Beograd vas čeka u Zemunu, sa Milenijumske kule koja je sama po sebi ozbiljan dragulj koji ne smete propustiti da fotografišete. Zatim kada se budete popeli na sam vrh, pred vama će se ukazati crveni krovovi Zemuna, nešto dalje novobeogradski soliteri i još jednom reka koja svojim plavim odsjajem daje posebnu dimenziju fotografiji. Zagrlite dragu osobu i uživajte u pogledu dok vam vetar prolazi kroz kosu.

Košutnjak

Konačno vas vodimo na jedno mirnije mesto gde nema mnogo gužve a gde možete šetati satima (bez obzira na godišnje doba) i uživati u čistom vazduhu i predivnoj prirodi. Beograd ima sreće da je jedna ovakva šuma deo njenovog šireg gradskog jezgra, na svega par kilometara od centra. U ovoj oazi su se šetali još pre mnogo godina i srpski kraljevi, uživajući u miru i lepotama Košutnjaka. Napravite piknik i iznenadite dečka ili devojku, koji će sigurni smo biti oduševljeni ambijentom i poželeće da zauvek ovekoveče taj trenutak na nekoliko fotografija. Za nas Košutnjak je najlepši u jesen, kada su tople boje na svakom koraku, lišće šušti pod nogama a vazduh postaje prijatniji i hladniji.

Za kraljeve i kraljice selfija

Skadarlija

Jedna od najstarijih ulica u Beogradu, još uvek nosi šarm boemske prošlosti jer su Skadarlijom šetali mnogi poznati srpski pisci i slikari a jedan od njih – Đura Jakšić ima i svoju statuu ispred kuće u kojoj je živeo. Taman da okinete jedan selfi sa Đurom. Pored toga, ova kaldrmisana ulica ima niz autentičnih kafanica, u koje obavezno morate da svratite i probate nešto od srpskih specijaliteta i nazdravite rakijom, što će biti još jedan povod da napravite selfi sa društvom.

Restoran Manufaktura

Dok šetate ulicom kralja Petra, ima mnogo lepih zgrada pored kojih ćete proći a pored nekih i zastati da napravite jednu ili dve fotografije. No, mesto pored koga svi prolaze i obavezno zastanu kako bi se fotografisali je svakako restoran Manufaktura, koji ima najlepše crvene kišobrane u bašti. U ovom restoranu možete uživati u autentičnim receptima balkanske kuhinje pa nije na odmet ni fotografisati se unutra dok uživate u ćevapima.

Ada Ciganlija

Beogradsko more (kako ga popularno zovemo) je najvažnije mesto na koje morate otići tokom letnjih meseci jer svi su tu, zabava je na svakom koraku i mnogo je prilika da se napravi nezoboravna fotografija. Bilo da skijate na vodi, vozite bicikl ili se spuštate ziplajnom – potrudite se da prošvercujete selfi štap i napravite nezaboravnu fotografiju iznad ili oko ovog jezera.